Kayseri Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği
Increase text size Decrease text size Print

Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Kayseri’de İlk Uygulama

Alın kemiğinde 7 cm’lik çökme bulunan kadın hasta Kayseri’de ilk defa uygulanan, kişiye özgü ve el yapımı titanyum implant uygulaması ile tedavi edildi.Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde gerçekleştirilen operasyon ile alın kemiğinde çökme nedeniyle oluşan kafatası şekil bozukluğu giderildi. Operasyon, Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ilk kez uygulanmış olup; el yapımı ve hastaya özgü olarak şekillendirilen titanyum implant ile gerçekleştirildi.  2006 yılında beyin tümörü nedeniyle bir operasyon geçiren hasta zaman içerisinde alın kemiğindeki çökme neticesinde şekil bozuklularının meydana geldiğini belirterek “Yaklaşık olarak ameliyattan 4 yıl sonra böyle bir durum ortaya çıktı. Daha öncesinde şekil bozukluğunun meydana geldiği bölgeye yağ transferi işlemi de uygulandı. Ancak uzun süreli bir çözüm olmadı ve tekrardan bu şekil bozukluğu devam etti. Şu anda hiç bir sıkıntı bulunmuyor. Ameliyatı gerçekleştiren Yalçın hocama ve ekibine teşekkür ediyorum” dedi. Ameliyatı gerçekleştiren Op. Dr. Yalçın YONTAR “Hasta kliniğimize başvurduğunda, alın bölgesinde yaklaşık 7 cm çapındaki bir sahada kemik çökmesi, düzensizlik ve bununla beraber bazı bölgelerde tam kat kemik kayıpları mevcuttu. Yapılan tomografik incelemeler yardımıyla alın kemiğinde mevcut olan deformitenin tam şekli ve boyutları belirlendi. Önümüzde poröz polietilen, akrilik ya da hastaya özgü olarak titanyumdan imal edilmiş bir implantın kullanılması şeklinde üç seçenek vardı.  Vücut tarafından kabul edilebilirliğinin daha yüksek olması ve enfeksiyon gelişim riskinin de daha düşük olması nedeniyle tercihimiz titanyum kraniyoplasti (titanyum implantlar ile kafatasının şekillendirilmesi) işleminden yana oldu” dedi.Üç boyutlu yazıcı teknolojisi kullanılarak elde edilen hastanın kafatası örnekleri üzerinde, hastaya özgü titanyum implantın üretildiğini belirten Op. Dr. Yontar “Tamamen kliniğimizde geliştirilmiş yeni bir teknik ile titanyum implantın hem alın kemiğindeki şekil bozukluğunu örtecek boyutlarda hem de alın bölgesine ait doğal kavisi verecek üç boyutlu yapıda olması sağlandı. Gerçekleştirdiğimiz operasyon ile titanyum implantın alın kemiğine tespit işlemi gerçekleştirildi ve hastanın çökme öncesindeki alın kemiği anatomisine oldukça yakın bir sonuç elde edildi” şeklinde konuştu.Çeşitli nedenlere bağlı olarak kafatası kemiklerinde gelişmiş kayıpların ve deformitelerin kapatılması amacıyla hastaya özgü titanyum implantlar ülkemizde klinik olarak kullanılmaktadır. Ancak kişiye özgü olarak titanyum implant üretimini gerçekleştirecek alt yapının birkaç örnek dışında devlet kurumlarında mevcut olmaması ve özel sektör vasıtasıyla gerçekleştirilen üretimlerin oldukça yüksek maliyetlerde olması titanyum kraniyoplasti işleminin yaygınlaşmasının önüne geçmektedir.Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde geliştirilen teknik sayesinde tamamen kişiye özgü olarak şekillendirilen titanyum implantlar ile maliyetlerde oldukça düşürülmüş olup; kafatası kemiklerinde gözlenen deformitelerin tedavisi ve işlemin yaygınlaşması amaçlanmaktadır.